Kuchnia nasza powszednia: jagodziankiJagody jeszcze są. Świeże lub mrożone. Ewentualnie można użyć borówki amerykańskie. Trochę pracy i mamy swój dodatek do porannej kawy lub podwieczorka.

Kuchnia nasza powszednia: falafelProponuję coś ze Wschodu. W dodatku bezmięsnego, a więc idealne na piątek. I smakuje zarówno na gorąco, jako danie obiadowe, jak i na zimno, jako np. drugie śniadanie do pracy.

Kuchnia nasza powszednia: piaskowa babkaNiespodziewani goście wpadną niedługo do naszego domu, a my nic nie mamy na poczęstunek? Na słodko proponuję prostą babkę piaskową w wersji cynamonowej. Prosta i dobra…

Kuchnia nasza powszednia: grochówka na boczku wędzonymGrochówka jest prosta i zawsze smaczna. Ma wiele wersji, można więc próbować przygotować ją nieco inaczej. Na początek proponuję na pokrojonym boczku.

Kuchnia nasza powszednia: pieczonkiPotrawa znana kiedyś głównie na Jurze. Szybki, smaczny i sycący obiad lub potrwa na wieczorną biesiadę.

Kuchnia nasza powszednia: krupnikCzasem dzieci go nie lubią. Potem jedzą, bez lubienia czy nielubienia. Aż dorastają i wtedy dobry krupnik nie jest zły. Aż w końcu staje się bardzo lubiany. Może być też zupełnie odwrotnie:)

Kuchnia nasza powszednia: wiosenna zupa z młodej kapustyPiękna głowa młodej kapusty została poszatkowana i zupa na niej wyszła klasyczna, pachnąca koperkiem, z lekkim zapachem wędzonki, dodatkiem pomidorów. Pycha.

Kuchnia nasza powszednia: szarlotkaTradycyjna polska szarlotka, słodka, do jedzenia na zimno lub na ciepło, sama lub z lodami czy bitą śmietaną.

Kuchnia nasza powszednia: barszcz czernichowskiProponuję ugotować polską wersję barszczu ukraińskiego (narodowe danie), nieco zmodyfikowaną. Barszcz ukraiński to zupa zaprawiana, w której skład wchodzą buraki, kapusta świeża oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Może zawierać kawałki gotowanego mięsa (wołowiny, ewentualnie wieprzowiny). W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”.