- Szczegóły
- kjk
- Odsłony: 4023
Z definicji botwina lub botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego.
- Szczegóły
- kjk
- Odsłony: 8550
Tatarczuch to słodki, ciemny chleb wypiekany z mąki gryczanej.
- Szczegóły
- kjk
- Odsłony: 5639
Ziemniaczane placki każdy zna i każdy nie raz je jadł. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – jedni lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem.
- Szczegóły
- kjk
- Odsłony: 4589
Naleśniki można posypać cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem, choć najczęściej podaje się je z nadzieniem, np. z powidłami, pokrojonymi owocami, dżemem, twarogiem lub czasami z parówką i serem żółtym.