Kuchnia nasza powszednia: zupa z buraków po mojemuCodzienny stół: mamy wywar mięsny (rosół), są piękne czerwone buraczki, do tego kilka ziemniaków, odrobina śmietanki i już mamy super zupkę o pięknym kolorze.

Proporcji nie podaję, ponieważ zależą od ilości wywaru. Do rosołu wrzucamy umyte, z grubsza obrane ze skórki i pokrojone w kostkę (paseczki) buraki, gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy, również pokrojone w kostkę, ziemniaki, gotujemy 15 - 20 min. Można dodać łyżeczkę cukru, odrobinę pieprzu. Na końcu, w zależności od wielkości garnka, dodajemy łyżeczkę lub łyżkę octu, dzięki czemu nasza zupa zachowa też piękny kolor.

Hartujemy 18 - procentową śmietankę do zupy, dodając do niej kilka łyżek zupy, mieszając i powoli wlewamy do garnka z zupą. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Zupa jest gotowa. Można ją jeszcze ewentualnie doprawić koperkiem. Smacznego!


przepis z 2016 r.