To tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Typowe racuchy są niewielkimi placuszkami z krojonym jabłkiem (czasem z dodatkiem cynamonu lub goździków).
Potrzebujemy:
2 duże lub 3 małe jabłka (porcja dla 3 dorosłych osób)
2 jaja
2 łyżki cukru
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 ml. mleka (lub nieco więcej kefiru)
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Jaja z cukrem utrzeć mikserem w niedużym garnku na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i stopniowo mleko miksując.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę (0,5 cm) (inna wersja mówi, że można użyć jabłek w formie plasterków obtoczonych ciastem).
Jabłkową kostkę wrzucamy do garnka z ciastem i łyżką mieszamy.
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej (ma mieć ok. 0.5 cm. wysokości). Kładziemy 2 – 3 porcje ciasta z jabłkami (w zależności od wielkości patelni). Przykręcamy gaz. Kiedy placuszki się zarumienią (dzieje się to dość szybko, ok. 1,5 min.), delikatnie przewracamy na drugą stronę.
Racuchy wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
listopad 2017
Jabłka zamiast kroić na plasterki możemy zetrzeć na tarce.
Istnieją też wariacje racuchów bardziej dla obszaru Polski egzotyczne – z bananem lub bakaliami. Podawane na słodko, posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną, ewentualnie z marmoladą. W niektórych regionach, przyrządzane bardziej na deserowo i bez nadzienia, podawane są do przygryzania zupy grzybowej podczas wieczerzy wigilijnej.