Kuchnia nasza powszednia: pieczeń rzymskaPieczeń rzymska czyli klops. Robi się ją z kuli mielonego mięsa, nierzadko wkładając do środka gotowane jaja. Aby zrobić dobrą rzymską pieczeń, najlepiej jest kupić trochę mięsa wieprzowego i trochę wołowego (w sumie kilogram) i poprosić o zmielenie na miejscu lub – jeśli mamy w domu maszynkę do mięsa – zmielić je we własnej kuchni. Jeśli nie mamy takiej możliwości, kupmy wieprzowe mięso mielone w sklepie. Taka pieczeń pięknie się prezentuje i jest naprawdę smaczną alternatywą dla mielonych kotletów. Można  ją podawać na gorąco do obiadu z sosem bądź na zimno jako dodatek do pieczywa.

Potrzebujemy:

• kilogram mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo - wołowego
• 2 surowe jaja
• 4 ząbki czosnku
• 2 cebule
• 2 łyżki oleju
• 5 łyżek bułki tartej
• 1,5 łyżeczki soli
• łyżeczka pieprzu
• łyżeczka pieprzu ziołowego
• 2 łyżeczki majeranku
• łyżeczka ziół prowansalskich
• łyżeczka słodkiej papryki

Dodatkowo:
• 5 jaj ugotowanych na twardo

1. Cebulę obieramy, kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek. Do mięsa mielonego dodaję przyprawy, zioła (pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, papryka, sól), jaja, bułkę tartą, ostudzoną cebulę z czosnkiem. Dokładnie wyrabiam przez kilka minut.

2. Do podłużnej foremki keksowej o wymiarach (30 - 40 cm) wkładamy połowę masy, wzdłuż środka łyżką robimy wgłębienie, układamy jajka jedno obok drugiego, przykrywamy resztą mięsnej masy. Wyrównujemy. Warto położyć na wierzch mięsa kilka listków laurowych – pieczeń dzięki temu zyska ładny wygląd.

3. Foremkę z mięsem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy przez 60 minut. Po upieczeniu zlać powstający w czasie pieczenia tłuszcz (może służyć później jako sos).

4. Podawać pokrojone w plastry na ciepło do obiadu (np. z pieczonymi w żaroodpornym naczyniu jednocześnie wymytymi ziemniakami w mundurkach z odrobiną oleju i brokułami gotowanymi przez 3 min. by były jeszcze twardawe) lub na zimno do kanapek. Smacznego! :)

Uwagi: do masy mięsnej można też dodać kilka lekko podsmażonych, krojonych pieczarek. W czasie pieczenia foremkę można przykryć aluminiową folią, by pieczeń nie wyschła. Po upieczeniu nie krójmy od razu pieczeni. Trzeba poczekać, aż nieco wystygnie (20 min).

A na czas pieczenia coś do poczytania:

Teatrzyk Zielona Gęś ma zaszczyt przedstawić fragment utworu „Cztery piosenki o przedmiotach codziennego użytku” w układzie i wykonaniu Hermenegildy Kociubińskiej

Maszynka do mięsa

 Kosztowała niedrogo:
 pożyczyłam od kogoś,
ten ktoś zgasł i wygasła pretensja.

Dziś jest ona na wieki
 chlubą mej biblioteki,
 ta kochana maszynka do mięsa.

Kiedy obmyślam meniu,
 to przez kuchnię w natchnieniu,
że tak powiem, jak anioł płynę;

i tę maszynkę w ręce
 biorę, i na niej kręcę
wieprzowinę, cielęcinę, baraninę.

Refren
 Maszynko ma-a-a-a,
 ty mi służysz wciąż znakomicie,
 ity.ija-a-a-a
 zawsze razem płyniemy przez życie.

A życie trwa-a-a-a
 i trwa miłość w mym sercu ogromna,
 i wciąż kocham jednako,
 i wciąż dźwięczy jak akord
 ta maszynka, miłość i ja.

K U R T Y N A
 z powodu niemilknących oklasków nie opada absolutnie. 

Konstanty Ildefons Gałczyński
 1949