Kuchnia nasza powszednia: jagodziankiJagody jeszcze są. Świeże lub mrożone. Ewentualnie można użyć borówki amerykańskie. Trochę pracy i mamy swój dodatek do porannej kawy lub podwieczorka.

Potrzebujemy:

Ciasto drożdżowe:
• 500 - 600g mąki pszennej
• 250 ml czyli szklanka letniego mleka
• 50g cukru
• 25g świeżych drożdży
• 75g miękkiego masła
• 1 płaska łyżeczka soli
• 1 jajko
• skórka starta z połowy cytryny lub aromat cytrynowy

Nadzienie:
• 400g jagód lub borówki amerykańskiej
• 2 łyżki cukru pudru

Lukier:
• 1,5 szklanki cukru pudru
• 4 łyżki wrzątku

Dodatkowo:
• 1 jajko
• 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 - 15min.

2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową lub aromat cytrynowy i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz).

3. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek podzielić na 16 części.

4. Jagody wymieszać z cukrem pudrem.

5. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi, jak pieroga. Uformować bułeczkę. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między bułeczkami (na dwóch blachach). Pozostawić do podrośnięcia na 10 min.

6. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C.

7. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.

8. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min., do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. Bułeczki lubią pękać, czym się nie przejmujemy.

9. Przygotować lukier. Rozetrzeć cukier puder z wrzątkiem. Lekko ciepłe lub zimne jagodzianki polukrować.

Smacznego.


przepis z 2016 r.